2011

ÖFA Öfa Kollektivet höll workshop för oss under en intensiv helg i januari med dans och rörelse samt öfa-stödmöte. ÖFA-kollektivet är ett konstnärskollektiv med 23 medlemmar från en rad olika yrkesbakgrunder. Hösten 2004 startade ÖFA som ett feministiskt nätverk och stödforum och har sedan dess utvecklats till att även bli en konstnärlig plattform där de bland annat arbetat fram flera scenkonstproduktioner, workshops, utställningar och klubbperformances.

Teater Scratch Nio medlemmar ur Galleri Syster går på specialdesignad teaterkurs hos Teater Scratch under januari – april. Vi arbetar med kropsspråk och genusmedvetenhet. Hög- och lågstatus. Det blir många intressanta samtal mellan övningarna och många aha-upplevelser.

Iaspis Tack vare ett stöd från Iaspis för internationellt kulturutbyte kan vi bjuda in Gemma Pauwels från Amsterdam på en arbetsvistelse. Hon stannar en månad och avslutar vistelsen med en utställning i Galleri Syster. Hon håller också en två dagars workshop i Sculptural Drawing.

Workshop med Gemma Pauwels.

PAIN
Vi samarbetar med Johannes Blomqvist som driver PAIN, Performance Art In Norrbotten. Vi bjuder hit Nathalie Mba Bikoro från Gabon som håller workshop i performance under fem dagar med åtta deltagande konstnärer och elever från performance Art linjen på Sv-Fi folkhögskolan i Haparanda.

I samarbete med PAIN arrangerar vi också en performancekväll under kristallkronorna i Festivitetssalen på Stadshotellet i Luleå.

Medverkande: Nathalie Mba Bikoro (Gabon), Ulrika Nuottaniemi (Sthlm), Sofia Breimo (Haparanda), Yessiqa Lövbrand (Luleå), Stina Engman (Ludvika), Eva Törmä, Kariné Jonsson Mätlik, Lisa Mårtensson, Cecilia Gatenheim och Marina Lahti (Performance Art-linjen på Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda)

18 – 19 november arrangerar vi “En Smärtsam Helg” på Kulturens Hus i samarbete med PAIN. Performance, föreläsningar och konstnärssamtal på temat smärta. Vad är smärta? Hur kommuniceras kroppslig såväl som psykisk smärta? Under helgen vrider och vänder vi på smärtan och de inbjudna konstnärerna och föreläsarna tar upp frågan var och en på sitt vis. Medverkande: Anastasia Ax, SU-EN, smärtläkare Krister Ruuth, Hans T Sternudd, Håvve Fjell / Pain Solution, Värkstaden, Nanna Gro Henningsen, Stina Kajaso

Håvve Fjell på Pain festivalen, Luleå.

Nattfestivalen i Korpilombolo Galleri Syster deltar i Nattfestivalen med Anna Wessman och Nilsmagnus Skölds utställning “Man bor på jorden under himmelen”. Projektets utgångspunkt är den Norrbottniska brasilienutvandringen efter och under storstrejken 1909.

Galleri Systers Val, Konsthallen i Luleå 6 Nov- 5 dec (se mer under Arkiv). I samband med utställningen gjorde vi en ungdomssatsning i samarbete med Kulturens Hus och Konsthallen. Satsningen bestod i ett stipendium för konstintresserade ungdomar, workshops och visningar för ungdomar mm.

 ”Vi blir förortsindianer” med Valeria Montti Colque.