2012

Magnus Thierfelder ”Allt det här och ingenting” 14 dec-11 jan

Magnus Thierfelder beskriver saker enkelt, utan att för den sakens skull förenkla. Han samlar detaljer från sin omgivning; observationer och noteringar som ibland leder till ett konstverk, ibland inte (gränsen är hårfin). Han läser sin omgivning som tecken och symboler i en mening eller likt en rebus där delarna kastas om och får ny betydelse. Ofta är dessa symboler hämtade från en urban miljö där gatlyktor, rör, kablar och gatstenar utgör delar i en metaforisk uppställning som pratar om balans, ordning, oordning, motstånd och kreativitet.
På Galleri Syster visar Thierfelder bland annat verket ’All of this and nothing’ (2011), där konstnären på en gata i sin hemstad Malmö fångar en reflexion av solen i sin hand. En solkatt som med ett flyktigt flackande påminner om en skörhet i stunden och, som titeln antyder, är allt det här och ingenting.

Magnus Thierfelder
www.magnusthierfelder.com
www.magnusthierfelder.blogspot.com

The Twin Factory  ‘In stillness and quiet do not utter your history’ 26 okt-11 nov

The Twin factory bjuder in till en kväll av video utställning, foto och live performance. Dörrarna öppnas till en plats täckt av förgångna minnen, blekta steg i viskande töcken.

The Twin Factory är dans- och visuella konstnärerna Linda Remahl och Rachel Champion som är baserade i England. För denna produktion samarbetar de med luleåbaserade performancekonstnären Yessiqa Lövbrand.
Linda är koreograf, artist och filmmakare. Hon är utbildad vid London Contemporary Dance School. I sina verk undersöker hon det koreografiska uttrycket och utforskar videoredigering som ett koreografiskt hjälpmedel med vilket hon skapar nya scenföreställningar. Rachel är dansare, koreograf och visuell artist. Hon är utbildad i Visual Performance vid Darlington College of Arts. Hennes verk undersöker sambanden mellan film och scenföreställning  och hon försöker hitta nya sätt att leka med teman, rörelsemönster och scenrum. De två har tillsammans skapat och framfört verk på Robin Howard Dance Theatre, Chisenhale Dance d Space, Jackson Lane Theatre, The Basement Brighton, Ludwig Museum Cologne, Brighton Festival och Fringe. De har också varit med och startat “Dans i Åren”, kreativa rörelseprojekt för  deltagare över 60 år.”
www.thetwinfactory.com

 

Tilda Lovell ”To her house the bodiless, come to barter endlessly”  7 – 28 september

Tilda arbetar med skulpturala objekt, installationer, animationer, teckningar och collage. Hon demonterar och återuppbygger, använder fragment och upphittat material från naturen t.ex. skelettdelar, rötter och bark, som sammanfogas till nya existenser, landskap och scenerier. Utställningen på Galleri Syster består av nya och äldre verk; teckningar, objekt samt en animation.

Tilda Lovell är född 1972, gick på konsthögskolan i Stockholm 98-2003, och bor sedan 2 år i Berlin. www.tildalovell.se

 

Sofia Breimo ”Jag ska på semester nu” 27 april – 18 maj
Residency med performancekonstnären Sofia Breimo. “Jag ska på semester nu” skapas särskilt för Luleå och Syster. Platsen och omgivningen är det centrala i den processen. sofiabreimo.com
Helen Bergenstråle Haskakis, Christoffer Jansson och Petronella Edlund             30 mars – 6 april
Tre elever från det estetiska programmet i Luleå gör sin slutredovisning hos oss som en fortsättning på den ungdomssatsning vi startade 2011.
Anna Wessman och Nils Magnus Sköld “Man bor på jorden under himlen”
24 feb-16 mars
 
Ett projekt med utgångspunkt i den Norrbottniska brasilienutvandringen efter och under storstrejken 1909.  manborpajordenunderhimlen.com