2021

10 december – 8 januari: Annie Tådne. THE LOST & FOUND DEPARTMENT


Annie Tådne använder sig av rörlig bild, ljus och ljud tillsammans med personliga minnesobjekt för att skapa audiovisuella och performativa verk. Med musiken som mittpunkt utforskas vår postdigitala värld och skapar friktion mellan materiella, rumsliga och kroppsliga egenskaper. Hon vill i sitt skapande utmana traditionella former för konst, musik och teknologi, och reflektera över hur vi lever vår verklighet genom att på olika sätt förhöja eller förvränga vår sinnesuppfattning.

En del av projektet Frequency Takeover.

10 december – 8 januari: Fotoutställning
Sara Nyström, Niki Sundberg, Rock Lipponen, Cecilia Christopher, Alma Wikberg

göra ett pedagogiskt projekt ihop runt kameran.

Fem Lillasystrar har sedan februari fått låna kameran i en månad var och under tiden fått handledning av konstnären/fotografen Mia Rogersdotter Gran. På uppstartsträffen föreläste Karin Tjernström från Norrbottens Arkiv som berättade om våra kvinnliga fotografiska föregångare i Norrbotten. 


Foto: Niki Sundberg

20 november kl 19-20: SITOI. Konsert. 

Plats: Galleri Syster

Fri entré. Ingen föranmälan 

Reetta Nummi (alias SITOI) är en finsk poet, musiker och konstnär baserad i Berlin. Hon arbetar med performance, poesi och koreografi i sina kusliga men ändå ömsinta berättelser om sårbarhet, köttslighet och sociala strukturer. I musiken undersöker hon kön och sexuell identitet, mental hälsa och hur det är att existera inom tvingade, rigida samhällsnormer. SITOI förvandlar det vardagliga till abstrakta bilder. Hennes poesi förenas med en ihärdigt nötande ljudbild som utforskar känslighet och hårdhet i ett klaustrofobiskt försök att undkomma gränsdragningarna som upprätthålls av samhällsnormer, och som ger upphov till panikattacker och mardrömmar. Det finns tröst i det öronbedövande tumultet, här finns en säkerhet mitt i oron.

14 november kl 18-19: [krig]. Konsert och konstinstallation. 

Plats: Lillan

Fri entré. Ingen föranmälan 

[krig] strävar efter att skapa en ny värld genom musik och konst. Det gör de genom att fläta samman performance, textilkonst, punk och elektroniska ljud till rumsliga installationer som får oss att tänka och drömma tillsammans.  [krig] är en duo som består av Jon Perman och Karin Bäckström från Sandviken. 

6 november kl 19-20: Brenda El Rayes. Konsert.

Plats: Vetenskapen Hus, Luleå

Fri entré. Ingen föranmälan 

Brenda El Rayes är mångsysslare från bergen i Libanon född 1993. Producent, ljuddesigner, ljudtekniker. Hon skapar ljud utifrån sina känslor och erfarenheter. Alla har ett ljudspråk och Brenda försöker hitta sitt som är djupt rotat i ortodoxt kyrklig arabisk musik blandat med sina västerländska musikimpulser.

29 oktober kl 19-20: Lerin/Hystad. Elektronisk Flora. Konsert och utställning

Konsert / vernissage 29 oktober (öppet kl 18-21, konsert kl 19-20)

Utställningen öppen t o m 10 november. 

Öppettider: mån 12-15, ons 18-20, lör 12-15

Plats: Galleri Syster.

Fri entré. Ingen föranmälan 

Värmländska duon Lerin/Hystad arbetar i ett gränsland mellan bildkonst och experimentell musik. De senaste 4 åren har de genom projektet Elektronisk Flora arbetat med inspelningar av bio-elektriska signaler från växter. Duons sensorer fångar upp elektriska spänningar inuti växternas blad. Växterna använder de elektriska signalerna för att kommunicera både internt och med andra organismer. Genom en modulär-synth omvandlar duon växternas elektriska impulser till musik där växterna själva bestämmer toner, melodier och rytmer. Verken presenteras i audio-visuella installationer, ljudlandskap där flera växter komponerar musik och video tillsammans och växternas elektriska signaler avgör även där hur filmerna redigeras.

Bettina Hystad studerar också skogens flora genom detaljerade botaniska teckningar i blyerts. På Galleri Syster kommer duon visa en videoinstallation baserad på inspelningar från tre olika sorts skogar, en orörd urskog, nya växter efter en skogsbrand och ett kalhygge.

Lerin/Hystad är för närvarande gästkonstnärer i Jokkmokk, inom Swedish Lapland AIR:s residencyprogram.

21-23 oktober Galleri Syster och Lillasyster arrangerar tre programpunkter under
Bok&Bild-mässan i Luleå:

21 oktober kl 19.15 (Bok&Bild 1):
Catti BrandeliusOm musikens roll och potential i konsten och i den stora kampen
Plats: Lilla Salen, Kulturens Hus, Luleå

CATTI BRANDELIUS antar olika skepnader. Hon utnämnde sig själv till Miss Universum som var högljudd och krävande och ville inte behaga världen utan snarare förändra världen så att den skulle behaga henne. Efter att ha varit den vackraste i världen blev hon sedan ”Profesora”, en självproklamerad professor och folkbildare som for på en landsomfattande föreläsningsturné med berättelser om framstående kvinnor och ställde sig själv och publiken frågor som: Vem äger kunskap? Vems kunskap är det som räknas?

Sen var det dags att bli man. Hennes pappa hade alltid sjungit mycket Taube när hon var liten. Därför längtade hon efter att bli sjöman när hon blev stor. Men sen blev hon ju kvinna och vad skulle hon bli då? Carmencita? Hon blev Evert Taube. Efter det har hon bl a iklätt sig rollen som Elitakrobaten.

Catti Brandelius för ett samtal med Galleri Syster men också välbehövlig kampsång. Under programpunkten genomgår Catti ett kompendium av kampsånger som bl a de deltagande kvinnorna i Galleri Systers tidigare projekt Kvinnlig Kulturbaserad Historieskrivning i Norr har valt ut.

22 oktober kl 20.30 (Bok&Bild 2):
Magdalena NordinUppfostran genom konsten
Plats: Lilla Salen, Kulturens Hus, Luleå

Galleri Syster presenterar en performativ föreläsning av Magdalena Nordin, utbildad i fri konst vid Konstfack. Magdalena Nordin utgår ifrån Herbert Reads idéer om anarkism och modernism och om att använda konsten som en frigörande kraft för människan. Hon tar upp hur konsten och skapandet används som pedagogiskt verktyg för att forma människor, och gör ett försök att formulera konstens mening. Både för sig själv och omvärlden. Kan målet med skapandet och konsten vara en demokratisk revolution?

23 oktober kl 14.45 (Bok&Bild 3): 

Anneli Furmark, Matilda Kenttä   & Hilda Westerberg 

i ett samtal om identitet, uppväxt och att genom konsten skildra ett Norrbotten i förändring.

Plats: Lilla Salen, Kulturens Hus, Luleå

Anneli Furmark är uppvuxen i Luleå, men verkar numera i Umeå som konstnär, illustratör och serietecknare. Hon gett ut en rad album i vilka det norrländska landskapet med dess stämningar och människor spelar en central roll.

Textilkonstnären Matilda Kenttä kommer från Kiruna och är just nu aktuell i utställningen “Samla & visa” på Konstmuséet i Norr där hon med hjälp av trasmattor som kirunabor lämnat in väver storskaliga verk och skapar nya historier.

Serietecknaren Hilda Westerberg är uppvuxen i Stockholm men har sedan barnsben spenderat sina ledigheter med sin mamma i Lainio. I vuxen ålder flyttade hon till Kiruna för att bo där i fyra år och hann under denna tid se hur stadsomvandlingen tog fart, vilket hon idag arbetar på ett seriealbum om.”

19 mars till 11 april under marken
Helena Wikström, Andrea Lundgren, Linus Johansson

Vi byggde grytet tillsammans. Var och en av oss var redan många.
Det blev fort trångt. under marken är ett grävlingsgryt. Ett rotsystem av ekon. Ett rhizom av skulpturer, film- och ljudinstallationer. Här nere talar många röster, sjunger eller viskar i munnen på varann. Vi jobbar natt, ser på TV eller läser. Drömmer att vi gräver, vi bygger när vi skriver. Skär ett litet snitt och tvinnar rötterna till trådar för att knyta nya knutar i vår organiska maskin. Det har börjat växa genom väggarna. Vissa rum besöker vi inte. Titta inte dit, här finns annat, kom! Undanmanövrar och flyktlinjer. Vi söker efter underjordiska ögonblick. När vi grävde hittade vi skatter (eller skräp) vi vet inte, men det händer att vi stjäl från andra. En del gömmer vi undan. Nere i grytet är det mänskliga genomträngt av jord och tunnlar. I djupaste mörkret finns något som måste skyddas.

HELENA WIKSTRÖM bor i Holmsund utanför Umeå. Hon arbetar som konstnär, är med och driver galleri Verkligheten samt Vita Kuben på Norrlandsoperan. I sin konst varierar hon arbetssätt och material efter innehåll, ofta har en speciell plats eller berättelse fått visa vägen. Senaste åren har hon arbetat mest med film och foto bl.a. en dokumentärfilm om de första svenska radiopiraterna: Radio Black Peter samt en filminstallation i vilken hennes och Mary Shelleys liv möts: The Bubble Floats Before, the Shadow Stalks Behind

LINUS JOHANSSON är en musiker från Boden. Idag bor han i Genève. Han har medverkat på ett trettiotal skivor och spelar med grupper som Folkvang, Old Amica, Det jordiska och Nattskärran, samt gjort filmmusik. Tycker om och inspireras av allt från enkla vackra melodier till stökiga ljudkollage.

ANDREA LUNDGREN är född i Boden och bor idag i Stockholm. Hon debuterade med romanen I tunga vintrars mage och den senaste boken är novellsamlingen Nordisk fauna. I sitt skrivande är hon djupt rotad i den norrbottniska naturen och använder sig aktivt av drömmar för att komma åt det som författaren Birgitta Trotzig kallade ”en psykisk djupnivå” av livet som vi till vardags inte har någon kontakt med. Därför är hon också intresserad av sagor och myter, uråldriga texter och språk som talar till oss genom tidsåldrarna.

Projektet SamArtBete drivs med stöd av Postkodstiftelsen
Tack till Längmanska kulturfonden

20 februari – 13 mars 

På Galleri Syster: När myren talar, Ida Isak Westerberg & Anna Classon.
På Galleri Lillasyster: En skala ner, Kornelia Nilsson Waller & Isabell Nilsson

Våtmarken är en laddad plats som öppnar upp för queera tolkningar, både genom platsens bildliga namn, men även på grund av dess slutenhet. Våtmarker har i allmänhet varit relativt svårtillgängliga områden som tidvis även varit farliga att vistas inom. Områden som lockat och förfört.
När myren talar är en utställning som började i en vilja att kommunicera med våtmarken. arbetet har vi sänkt ned negativ i kärrvatten, låtit myrens växter bearbeta garner och grävt ner vävar i myren för att låta dem ligga där orörda, ibland så länge som i över ett års tid. Vi har utforskat hur myrens konserverande effekt och vitmossans förmultnande kan styra vårt konstnärliga arbete och vara en medskapare i projektet. Vi har undersökt hur vi som konstnärer kan lyssna till och lära oss av biologiska processer, istället för att dominera dem.
När myren talar visar myrens reaktioner på det material som den varit i kontakt med. Reaktioner som blivit till verk vilka utmanar normen om hur våtmarken ska gestaltas. Utställningen låter trestämmigheten mellan myren, det textila och det fotografiska tala.

Utställningen En skala ner av Isabell Nilsson och Kornelia Nilsson Waller kretsar lika mycket kring samhället och dess strukturer, som de inre platser vi bygger inom oss. Den har växt fram över en lång tid, 2019 började arbetet, med en tydlig vision av att bygga upp en miniatyrstad. Bilden av vad det färdiga resultatet ska vara har vacklat, avvecklats och utvecklats under projektet gång, vilket ni som besökare också kan uppleva i de olika tekniker och grepp som konstnärerna valt att använda sig av. Att bygga ett samhälle kräver en hel by, och projektet som började med två personer i en källare har engagerat ett helt umgänge, människor från 9 till 80 år har varit delaktiga med sina tankar, berättelser, och i materialinsamling. Att arbeta med att ta fram det utopiska miniatyrsamhället blev ännu viktigare när pandemin gjorde sitt intåg, att dra ner tempot, hitta andra lösningar, och att kunna fly till en lugn plats – En skala ner, har varit en terapeutisk resa för konstnärerna. Vi hoppas att ni genom besöket i den lilla staden ska bli inspirerade att våga drömma er bort, bara för en sekund, och att ni ska våga tro att en annan värld ändå är både möjlig och nåbar.

Ida Isak Westerberg är utbildad på Handarbetets vänner inom vävning och konstsömnad och är sedan hösten 2018 bosatt och verksam i Älvsbyn, Norrbotten. Genom att använda traditionella textila tekniker och hållbara material söker Ida Isak nya uttryck som går utanför det förväntade. Den vill bryta mot förväntningar på hur en teknik bör användas och se ut och på det sättet väcka frågeställningar hos åskådaren som kanske inte fanns där innan.

Anna Classon är utbildad fotograf och konstnär vid Högskolan för fotografi och Konstfack. Hennes verk kretsar kring olika aspekter av blick, fotografi, upprepning och identitet. Anna tar ofta utgångspunkt i idén om att vi gemensamt lär oss både vad, men också hur vi ska se. I sina arbeten utforskar hon olika sätt att ifrågasätta dessa förväntningar och föreställningar.

Kornelia Nilsson Waller är född i Skellefteå och sedan 10 år verksam i Luleå. Hon är en kreativ mångkonstnär med fötterna inom do it yourself kulturen. Kornelia använder alla tillgängliga material och tycker om utmaningen i att se konsten i vad andra ser som skräp. Att vara kreativ och hålla på med konst är inte ett aktivt val, utan en nödvändighet för att ha ett drägligt liv. Hon skriver och komponerar musik, ritar mycket med tusch och blyerts.
Isabell Nilsson, Piteå – Illustratör och bildkonstnär som arbetar i Umeå.  Från 2016 studerade hen två år Konst på Sunderby folkhögskola i Luleå. Isabell arbetar både med digital och traditionell konst, där måleriet har störst fokus i konstnärskapet. Måleriet består av mättade färger och lekfulla former som skapar dagdrömsliknande scenarier, där känslor präglar vardagliga objekt som ställs i relation till varandra. Där stolar och bananskal får huvudrollen. En egen form av vardagsrealism, som bjuder in till fantasin