Konstnärer Lillasyster SamArtBete

Lisa Hannu och Finn Öhlund

ATT UPPTÄCKA VÄXTERS BERÄTTANDE OCH SYMBOLIK

Vad kan vi finna i växters berättande och hur kan vi tolka dem och deras tillväxt symboliskt i digital bild och tryck? 

Lisa och Finn kommer arbeta utifrån växter. Gå över ängarna, in i skogen och ut på myren, komma i kontakt med växter att jobba med. Som alternativ utgå från Hörntorpet som är deras gemensamma knytpunkt, beläget strax utanför Pajala. Där finns Lisas farmors och Finns mammas föräldrahem.

LISA HANNU har alltid dragits till att uttrycka sig i färg och form, men det var först när hon hösten 2016 började Konstlinjen år 1 på Sunderby folkhögskola som hon gavs utrymmet till att utforska detta. Nu arbetar hon som trädgårdsarbetare på Örnäsets kyrkogård, ritar ofta i ritblocket under lunchen och jobbar sedan vidare med det som vuxit fram vid sin ljuslåda.

FINN ÖHLUND har förutom mera traditionella konstuttryck som måleri, teckning och video, arbetat med installationer, folkkonst, graffiti och psykedelisk konst. Rent konceptuellt har han på senare tid både teoretiskt och experimentellt utforskat bildens kommunikativa egenskaper i abstraktionen.

//////////////////////////

Vania Panes Lundmark och Maria Olsson

RIVANDET OCH UPPBYGGANDET AV KIRUNA

Att föra en dialog om hem, förflyttningar, sorg, rotlöshet, naturen och det av människan konstruerade, mot bakgrund av gruvbrytningens konsekvenser. Genom performance kommer de fråga, förklara och försöka förstå. Att lära känna det som pågår genom att låta kropparna utföra det: att bygga, gräva, flytta och riva tillsammans.

VANIA PANES LUNDMARK föddes i Kiruna och efter att ha gått gymnasiet i Arjeplog, varit arbetslös i Skellefteå och blivit psykolog i Stockholm har hon rotat sig på nytt i Umeå. Här skapar och studerar hon konst i första hand och jobbar med forskning vid sidan av. Som konstnär arbetas det projektbaserat, med utgångspunkt i plats, sammanhang, idé eller material. Den röda tråden är processen där beteenden och miljöer används som verktyg för att undersöka och översätta abstrakta inre tillstånd som hon inte direkt kan sätta ord på. 

MARIA OLSSON är född i Kungsör. Under hennes uppväxt gavs existentiella frågor stort utrymme och konsten har blivit en kanal för dessa. Hon jobbar ofta skulpturalt, men stannar sällan vid att skapa objekt. Hon behöver gå in i arbetet med hela kroppen, känna, röra sig och vara i det. Det är när alla kroppens nerver närvarar som konsten känns relevant för henne, och därför arbetar hon främst med performance som medium. Hon intresserar sig för de frågeställningar kring tid, tyngd och rum som är inbyggda i performancekonsten.

 

//////////////////////////

Kornelia Nilsson och Isabell Nilsson

MINIATYRSTAD

Att bygga upp en miniatyrstad. Där verklighet och fantasi möter varandra. Staden kommer vara en blandning av Kornelias tidigare stads-illustrationer och av Isabells fantasibyggnader. Med hjälp av skisser och en blandning av olika medier kommer de skulptera och bygga upp denna. De vill att staden ska bli en plats där vi kan låta våra psykedeliska drömmar och fantasier få en fysisk plats att verka i, som ett nyckelhål till våran fantasi.

Miniatyrer av städer, tittskåp och dockskåp är en konstform som engagerar tusentals över hela världen. Det kräver en stor arsenal av olika färdigheter för att lyckas med en miniatyr, och ett öga för detaljer. Trots det stora kravet på konstnären bakom dessa typer av verk, värderas de inte sällan som en pysselsyssla för uttråkade familje-kvinnor. Vi vill arbeta med miniatyrer för att visa på de konstnärliga kvaliteterna som finns inom den branschen, och hjälpa till att lyfta den in i det konstnärliga rummet. När vi tittar på staden ska vi bli inspirerade. Börja tänka och fundera, vem kan bo i det där skeva huset? Vad händer på den där bakgården? Den ska trigga igång den inre berättade rösten hos betraktaren.

KORNELIA NILSSON är från Skellefteå men bosatt i Luleå.

ISABELL NILSSON är bosatt i Luleå.