Kvinnlig Kulturbaserad Historieskrivning i Norr
tar vidare vittnesmål från kvinnliga kulturarbetare som bidragit till länets utveckling. Projektet täpper igen hålen i den Norrbottniska historieskrivningen.
Projektet innebär en kartläggning och kunskapsinhämtning bland kvinnor i Norrbotten som på olika sätt har varit aktiva, beskrivit och utvecklat sin samtid på den här platsen. Vi har tagit del av deras historier, hur deras tillvaro såg ut, vilka kamper de förde. Galleri Systers ungdomsgrupp Lillasyster är också delaktiga i denna process, så att trådarna löper både bakåt och framåt.
När vi nu tar projektet vidare vill vi tillgängliggöra den kunskap vi samlat in för en bredare publik samt arbeta ännu mer aktivt med att arkivera den historia som nu är bristfälligt nedtecknad i Norrbottens arkiv.
Under åren sedan vi sjösatte projektet har det visat sig att här finns mycket att utforska och ösa ur. Så många kvinnor som delat med sig av sina erfarenheter och på så sätt har bidragit till att teckna en mer rättvisande och heltäckande bild av hur Norrbottens kulturliv utvecklats sedan 70-talet.
Nu behöver vi även DIN berättelse!
Hur har ditt engagemang i Norrbottens kulturliv sett ut? Var tryckte ni upp affischerna inför demonstrationståg och festivaler? Vilka vardagsrum satt ni i och diskuterade eller utbytte stickningsmönster? Vilka människor fanns runt omkring dig då ni planerade arrangemang? Vilket stöd hade ni hos kommunen eller bildningsförbunden eller på annat håll? Var i länet befann du dig? Har du några gamla affischer eller föremål som du vill lägga in i KKHiN:s arkiv för framtida forskning?
Maila projektledare Marianne Söderberg på kkhinorr@gmail.com så hör hon av sig och berättar mer!
Bild: banderoll inlämnad till arkivet av Annika Anden, som berättar: ”Banderollen gjorde jag till en kärnkraftsdemonstration inför kärnkraftsomröstningen 1980 – en tid mellan olyckan i Three Mile Island i USA och Tjernobyl. Den är använd i flera demonstrationer efter det. Banderollskapandet var i första hand ett skapande av amatörer. De första banderollerna målade vi med vit färg efter mallar på rött tyg. Därefter klippte i ut galonbokstäver i vitt och klistrade på röda banderoller. Sedan kunde man göra som man ville. Så den här sydde jag som applikation. 1970-talet var en tid då alla fick vara med och skapa på alla de sätt en ville. Vi var många som flyttade till Norrbotten från andra delar av Sverige och blev kvar på grund av denna delaktighet. Jag flyttade från Göteborg till Luleå 1975 för att göra AT-tjänstgöring. Och jag stannade kvar”.